Nooddieet bij (verdenking op) een ontregeling van een erfelijke stofwisselingsziekte in het eiwitmetabolisme
Stappenplan
Het is van essentieel belang om katabolie tijdens een (dreigende) metabole ontregeling te minimaliseren en waar mogelijk een anabole toestand te bereiken. In alle gevallen:
Start direct een glucose-infuus:
- 2 liter glucose 10% à 24 uur
- Bij >12 uur enkel toediening van glucose oplossing IV: 1 liter NaCl 0,9% en 40 mmol K per 24 uur toevoegen ter voorkoming van elektrolytstoornissen.
Bovenstaande infuus dekt de volledige energiebehoefte niet. Wanneer exogene eiwit toediening tijdelijk volledig gestaakt moet worden (0% eiwit dieet), kunnen onderstaande opties (in volgorde van voorkeur) ter aanvulling worden toegepast.
Orale intake
Zie voorbeeld dagmenu met 0% eiwit (bijlage I in de pdf).
Sondevoeding
Stel met behulp van onderstaand schema een eiwitarme voeding samen op basis van een (gecombineerde) koolhydraat- en vetmodule. De berekeningen van de hoeveelheid energie (kcal) en macronutriënten is inclusief 2 liter 10% glucose-infuus.
|
2 Liter glucose 10% oplossing (= 200 gram glucose = 800 kcal) EN |
||||||||||||
|
Samengestelde sondevoeding |
||||||||||||
Berekende energiebehoefte* |
Combinatiepreparaat met koolhydraat + vet.
Energivit®/ Duocal®** |
OF
|
Koolhydraat
Fantomalt® |
Vet
Calogen® |
|
||||||||
MAN |
|
Kcal |
Kh |
Vet |
E |
|
|
Kcal |
Kh |
Vet |
E |
||
50 kg |
1870 kcal |
220 g |
1080 |
147 |
55 |
0 |
195 g |
70 ml |
1065 |
187 |
35 |
0 |
|
60 kg |
2070 kcal |
260 g |
1280 |
173 |
65 |
0 |
230 g |
85 ml |
1265 |
221 |
43 |
0 |
|
70 kg |
2270 kcal |
300 g |
1475 |
200 |
75 |
0 |
270 g |
100 ml |
1485 |
259 |
50 |
0 |
|
80 kg |
2470 kcal |
340 g |
1675 |
227 |
85 |
0 |
305 g |
110 ml |
1665 |
293 |
55 |
0 |
|
90 kg |
2670 kcal |
380 g |
1870 |
253 |
95 |
0 |
340 g |
125 ml |
1870 |
326 |
63 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VROUW |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
50 kg |
1635 kcal |
170 g |
835 |
113 |
43 |
0 |
150 g |
55 ml |
825 |
144 |
28 |
0 |
|
60 kg |
1810 kcal |
210 g |
1033 |
140 |
53 |
0 |
185 g |
65 ml |
1005 |
178 |
33 |
0 |
|
70 kg |
1980 kcal |
240 g |
1180 |
160 |
60 |
0 |
215 g |
80 ml |
1185 |
206 |
40 |
0 |
|
80 kg |
2155 kcal |
275 g |
1353 |
183 |
69 |
0 |
250 g |
90 ml |
1365 |
240 |
45 |
0 |
|
90 kg |
2325 kcal |
310 g |
1525 |
207 |
78 |
0 |
280 g |
100 ml |
1525 |
269 |
50 |
0 |
|
* WHO formule + 30% toeslag, o.b.v. gemiddelde lengte man (1.81m) en vrouw (1.67m)
Voeg bovenstaande producten samen en vul aan met water tot een totaalvolume van tenminste 1500 – 2000 ml. Bereiding dient onder hygiënische omstandigheden plaats te vinden. De voeding is gekoeld 24 uur en ongekoeld maximaal 6 uur houdbaar (bij bereiding is verdeling in 4 porties dus aan te raden).
|
|
|
|
|
Parenterale voeding
Bij aanwezigheid van een centraal veneuze toegangsweg (CVL, PICC, PAC) kan naast het standaard glucose-infuus (2 liter 10% à 24 uur, levert 800 kcal) een vetemulsie worden toegediend:
- 500 ml SMOFLipid 20% (LCT/MCT/Olijfolie/Visolie)/ Intralipid 20% (LCT)
- Analyse: 100 gram vet = 1000 kcal per 500 ml
- Maximale toedieningssnelheid 0,15 g/kg lichaamsgewicht/uur, met een maximum van 2 gram vet/kg/dag. (rekenvoorbeeld bij 60 kg: 0,15 x 60 kg = 9 gram vet/uur = 45 ml/uur = inlooptijd van 11 uur).
NB I: Inname van eiwitarme producten zoals limonade, frisdrank, vruchtensap, bouillon en fruit zijn in alle gevallen toegestaan.
NB II: een strikt eiwitbeperkt dieet in principe maximaal 48 uur (maar bij voorkeur korter) continueren, hierna is geleidelijke herintroductie van eiwit nodig om eiwitkatabolie te onderdrukken.
Het vervolg
Bovenstaande adviezen gelden als algemene uitgangspunten bij opnames in het weekend/ avonduren en op feestdagen. Er dient zo snel mogelijk overleg plaats te vinden met een internist en diëtist gespecialiseerd in erfelijke stofwisselingsziekten voor advies op maat, inclusief juiste medicatie en een plan ten aanzien van herintroductie van eiwit. Contactgegevens per centra zijn vindbaar onder het kopje Centra op de startpagina van de INVEST website.
Zie bijlages in de pdf voor aanvullende informatie/ verdieping:
Bijlage I
Voorbeeld dagmenu met 0% eiwit
Bijlage II
Gestandaardiseerde dieetlijsten met resp. 10, 20 en 50 gram natuurlijk eiwit/dag.
Bijlage III
Individuele berekening van eiwit- en energiebehoefte.
Bijlage IV
Variatieschema voor bereiding van samengestelde sondevoeding.
Download het bovenstaande protocol als PDF.